Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 


Info over registratie; ICP, Vlaggenbrief, Kadaster, Y-nummer: Klik hier

Met eigen boot naar Duitsland, het Oostzeegebied, Frankrijk en België

Publicatiedatum: 8-6-2021, bijgewerkt: 9-6-2021, bijgewerkt 10-6: status Duitsland veranderd, Luxemburg en het Oostzeegebied toegevoegd. 25-6-2021 bijgewerkt: ook Letland, Noorwegen en Finland zijn bereikbaar, Denemarken versoepelt.

Duitsland

Op dit moment is het aantal besmettingen in Nederland zo laag dat we naar Duitsland mogen varen als toerist. Dit kan weer veranderen als de besmettingen oplopen dus houdt goed in de gaten of je Duitsland nog in mag bij de start van de reis. De ‘Reisapp' van buitenlandse zaken is hiervoor een goed hulpmiddel, maar controleer altijd de brondocumenten waarnaar de links verwijzen want de Reisapp is niet altijd actueel en compleet.  

In Duitsland neemt men regels serieus en een fikse boete is mogelijk voor een overtreding ervan. Wat zijn die regels?  

* registreer je vóór vertrek op www.anreiseanmeldung.de (ook in het Engels), (vanaf 20 juni hoeft dat niet meer als je de 10 dagen vooraf in Friesland Groningen of Zeeland bent geweest)

* de registratiebevestiging moet je meenemen op reis (mag digitaal of een printje), 

* eis voor toelating: negatieve test, een verklaring dat je genezen bent van Corona of een volledige vaccinatie met een door het EMA goedgekeurd vaccin meer dan twee weken geleden.  

* testen en verklaringen moeten aan de eisen voldoen zie: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html

Let op het volgende: een standaard verstrekte 'registratiekaart coronavaccinatie' voldoet NIET als bewijs van vaccinatie want het is uitsluitend in de Nederlande taal. Een geel vaccinatiepaspoort voldoet wél aan deze eisen want het is drie talig. Het vaccinatiepaspoort moet volledig ingevuld, getekend en afgestempeld zijn door de vaccinerende instantie (huisarts of GGD). Zodra het echt werkt kan dit vervangen worden door de vaccinatie App van de EU. Gelijksoortige eisen gelden ten aanzien van de verklaring dat je als Corona hebt gehad. 

* voeg een kopie (scan) van de vereiste verklaring bij het aanmeldformulier. 

Wat is er open in Duitsland?

De havens zijn over het algemeen open maar let op dat iedere regio (‘Land’) zijn eigen regels heeft. Check voor vertrek even de haven waar je naar toe wil varen. Controleer met name even Helgoland als je daar een stop-over wil maken.  

Regels

1,5 meter, mondkapjes in gesloten ruimten, sommige winkelstraten en OV. Neem FFP-2 mondkapjes mee want die zijn in sommige deelstaten verplicht: ‘beter mee verlegen dan om verlegen’. Duitsers zijn vergeleken met Nederland erg strikt in het handhaven van regels en het uitdelen van boetes. 

Denemarken

Nederland is voor Denemarken ‘Oranje’ en dat betekent dat je als je volledig gevaccineerd bent en dat kunt aantonen met het gele boekje dat volledig is ingevuld, of later met de Corona Check App, dan hoef je niet in quarantaine bij aankomst (de App van buitenlandse zaken is op dit punt niet helemaal correct). Hetzelfde geldt voor mensen die al Corona gehad hebben en daarvan een medische verklaring en positieve PCR test (in het Engels) bezitten. Kijk bij de bron, de overheidspagina van Denemarken, voor de actuele informatie en de details. https://en.coronasmitte.dk

Verandering per 25 Juni: Let op! Als je niet volledig gevaccineerd bent of geen verklaring hebt dat je genezen bent van Corona hoef je na testen niet meer in quarantaine.

Wat is er open in Denemarken?

Je kunt in Denemarken eigenlijk alleen iets bezoeken wanneer je gevaccineerd bent of bewijs van eerdere Corona hebt. Want alleen die bewijzen geven toegang tot de meeste publieke plaatsen; restaurants, musea etc. De Denen hebben een eigen Deense App waarin ook testresultaten in te voeren zijn en zo toegang geven. Verwar dit niet met de Corona Check App.  

Conclusie op dit moment: Als je niet gevaccineerd bent of eerder Corona hebt gehad en daar de vereiste bewijzen van hebt vergeet een bezoek aan Denemarken dan voorlopig. Misschien dat de EU-App daarin in de toekomst verandering gaat brengen. 

Terug naar Nederland

Als je terugkomt uit Denemarken naar Nederland dan moet je op dit moment (8 juni) formeel je laten testen (een zelftest is niet geldig) en word je dringend geadviseerd in quarantaine te gaan, ook als je volledig gevaccineerd bent. Voor terugkomst uit Duitsland geldt die eis sinds 10-6 niet meer. Tja, als je een tussenstop in Duitsland maakt op de weg terug dan gelden die eisen dus niet want je komt dan uit een land waarop die eis niet van toepassing is. Van Denemarken naar Duitsland reizend moet je aan de zelfde eisen voldoen als die vanuit Nederland naar Duitsland.

In gaan op de (on-)zinnigheid van deze maatregelen kost alleen maar negatieve energie. Een paar weken ambtelijk en politiek vergaderen verder zal men ‘zomaar’ tot de conclusie kunnen komen dat deze eisen ten aanzien van Denemarken ook bijgesteld kunnen worden. Maar de situatie kan per week veranderen dus : houdt wijzigingen in de gaten.

Zweden

Als je na een verblijf in Denemarken door vaart naar Zweden dan gelden er geen beperkingen. Varen vanuit andere EU/Schengen landen leidt ook niet meer tot beperkingen anders dan het hebben van een geldig EU-coronapaspoort. Klik hier

Polen

Voor Polen gelden ongeveer de zelfde regels als voor Duitsland (testen, vaccinatiebewijs) maar een verklaring van eerdere Corona wordt niet genoemd als uitzonderingscategorie: het vaccinatiebewijs wél. Klik hier

Litouwen en Estland

Online registreren (alleen Litouwen) en verder de zelfde regeling als Denemarken: gevaccineerd of verklaring hersteld van corona geeft toegang, anders testen en quarantaine. Litouwen info    Estland info 

Letland, Noorwegen en Finland:

Letland: gevaccineerden en hersteld van corona mogen zonder restricties het land in met EU-coronapaspoort of gele boekje. Als je niet gevaccineerd bent moet je een test laten zien of ondergaan.

Noorwegen: per 1 juli toegestaan voor reizigers met de EU Corona Check App dat volledige vaccinatie of herstel van corona aan toont. 

Finland: per 20e 1 juni 2021 is reizen zonder grenscontroles toegestaan voor mensen uit de EU/Schengen met een eigen boot: je moet wel aan kunnen tonen ingeënt te zijn (EU Corona Check App of gele boekje) of recent corona te hebben gehad.   

Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan kom je Noorwegen en Finland als toerist niet in, ook niet met een test. 

Belgie, Frankrijk en Luxemburg 

Het is op dit moment (9-6) toegestaan om naar Frankrijk te reizen ongeveer onder de zelfde voorwaarden als die op dit voor Duitsland gelden: zie de voorwaarden hier. Maar de meesten van ons zullen door Belgie willen varen of een tussenstop willen maken langs de kust en dat is op dit moment nog lastiger. Door Belgie varen op binnenlandse vaarwegen gaat waarschijnlijk meer dan 48 uur kosten en dan moet je getest worden en in quarantaine. Duurt je verblijf niet langer dan 48 uur (zou met name kunnen als je langs de kust vaart) dan hoef je niets te doen en kun je nu al vertrekken richting Frankrijk. 

Per 1 juli veranderd het regime van Belgie: dan wordt het ook toegestaan om met vaccinatiebewijs, bewijs van eerdere corona of recente test zonder quarantaine verplichting langer dan 48 uur in Belgie te verblijven. De Belgische overheid vertrouwd hiervoor op de door de EU te introduceren Corona-App. Het valt te bezien of 1 juli gehaald wordt maar het plannen van een vaarreis naar Belgie en/of Frankrijk na 1 juli lijkt zonder al te veel gedoe mogelijk. Mocht je een rondje Maas-Moesel-Rijn willen doen dan kom je een stukje door Luxemburg; daar kun je nu al zonder enige eis naar toe varen. Details over de regelingen voor Belgie zullen hier aangevuld worden zodra Belgie de regeling officieel publiceert: het is nu nog een voornemen: zie hier.  


Vaccinatiepaspoort Covid: reizen met de boot in 2021

Publicatie: Januari 2021, update Februari 202, update Maart 2021: prijs vaccinatieboekje omhoog, update Juni 2021: vaccinatieboekje vooralsnog toegangseis bij buurlanden. Leestijd: 2 minuten

De boottijdschriften staan weer als vanouds vol met mooie reisverhalen. Maar voorlopig zitten we nog opgescheept met allerlei restricties in eigen land en dat beeld is elders in Europa niet heel anders. Waar en hoe zijn er misschien reismogelijkheden?  Een inentingsbewijs speelt daarin een hoofdrol. 

 Corona maatregelen en ‘vaccinatiepaspoort’

We worden, net als in het afgelopen seizoen, helaas bij het reizen het meest gehinderd door het virus en de maatregelen die regeringen nemen om dat onder controle te krijgen. Als de uitwerking van maatregelen op het beheersen van de verspreiding van het virus minder effectief blijken, dan worden de beperkingen om te reizen groter. Vaccinatie heeft in dat beeld een verandering gebracht.   

 

Landen met een lagere besmettingsgraad dan de Nederlandse hebben weinig trek om besmettingen te importeren in de vorm van Nederlandse vakantiegangers. Vaccinatie tegen Covid met een EU-erkend vaccin vergemakkelijkt het reizen. In de praktijk wordt daarbij in veel gevallen een officieel bewijs van een corona vaccinatie vereist. Zowel het RIVM als de EU zijn bezig om daarvoor een systeem op te zetten, dat zou op 1 juli 2021 moeten werken maar 'eerst zien dan geloven'. Intussen kun je nu al naar een aantal van onze buurlanden varen indien je in bezit bent van het gele vaccinatiepaspoort (zie bovenstaand artikel). Het is sowieso handig om dit vaccinatiepaspoort te hebben als back-up voor die gevallen dat de electronica je in de steek laat; b.v. als je in Denemarken een restaurant in wil en je App weigert dienst. 

Haal voor je vaccinatie je oude vertrouwde ‘vaccinatiepaspoort’ (het gele boekje) uit de kast en laat het invullen en laat het volledig invullen, tekenen en afstempelen bij jouw vaccinatie. Zie ook RIVM richtlijn 10.6

Heeft u zo’n boekje niet? Zelf bestellen (€ 8,70 inclusief verzenden), meenemen naar de vaccinatie en vragen om volledig invullen ervan. Bestellen: klik hier  Laat u niet afpoeieren door onwillige of slecht geïnformeerde  medewerkers; eis het volledig invullen van het vaccinatieboekje: een inlegvelletje voldoet niet aan de buitenlandse eisen!

EU Corona Check App: zorg ervoor dat je vaccinatiedata beschikbaar zijn!

Let op: de Corona App van de overheid kan dan misschien wel werken ergens de komende tijd maar of het voor jou werkt is afhankelijk van het feit of jouw inentingsgegevens in de RIVM database staan: want daar komt de info in de App vandaan. Check dit hier en neem actie als het er een tijdje na je vaccinatie nog niet in staat. Let op dat het vaccinatiebewijs door onze buurlanden pas als geldig om mee te reizen wordt aangemerkt twee weken na de laatste prik. De opvattingen van onze Minister de Jonge daarover veranderen daar niets aan.